instagram

neděle 7. září 2014

Snídaňový speciál



Jablíčková ovesná s tvarohem, borůvkami, oreo a čokoládou

Ahoj!
Jak jste si užili první školní týden? Už jste se začali učit? U nás na to vlítli hned v úterý a i když většinou jen opakujeme, návrat do školy byl krušný. Všechno se mi z hlavy záhadně vykouřilo a teď musím bohužel dost věcí dohánět. Už nám naplánovali milion písemek, z čehož je jen polovina čeština! Připadá mi, jako kdybychom maturovali už v druháku :D
Podle svých představ sedím s kamarádkou Aničkou, za což jsem nesmírně ráda, protože moje spolusedící přestoupila na jinou školu.
A jak zvládáte to vstávání? Já musím vstávat už krátce po páté, abych se stihla nalíčit (nezvyk po prázdninách, kdy jsem se skoro nelíčila :D) a pořádně nasnídat. A právě o snídaních bude dnešní článek!

První školní snídaně - hrušková kašička s tvarohem, čokoškou a ovocem ♥
Vidíte ten rozdíl mezi snídaní focenou v deset ráno za denního světla a snídaní v šest ráno, kdy je ještě tma?


Jak asi každý ví, snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Po noci, kdy tělo nedostává žádné jídlo, mu musíme dodat energii, a tím zase rozjet náš metabolismus. Mimo to miluju snídaně! Od malička jsem naučená snídat, takže si troufám říct, že si nepamatuju jediný den, kdy bych nesnídala. Když jsem ještě chodila na nižší stupeň základky, měla jsem od maminky vždycky připravený rohlík s máslem a medem nebo marmeládou, popřípadě se sýrem. A k tomu čajík nebo kakao. Není to nic zdravého, ale jsem ráda, že mě to naučili. Když jsem asi ve dvanácti letech začala jíst zdravě, chystala jsem si nějaké cereálie s mlékem, které byly tenkrát hodně v módě. Takové ty Nesquik, Cheerios, Cini Minis a podobně. Minulý rok na podzim jsem ale přišla na chuť kaším, které si pravidelně vařím už rok. Ale snídat se může i slaně, i když sladké snídaně mám mnohem radši :D Pojďme se podívat na některé tipy ;)

Kaše
Postup při vaření kaše jsem popisovala už na minulém blogu, ale můžu zopakovat. Navážím si na váze vločky, kterých mívám většinou 70 g a zaliju vařící vodou (150 ml). Přidám 250 ml mléka a vařím do zhoustnutí. Můžeme ochutit medem a přidat ovoce. V poslední době jsem si hodně oblíbila přimíchat do kaše rozmačkaný banán s půlkou tvarohu. Je jí potom o hodně víc a díky tvarohu zasytí na delší dobu. Dá se přidat ale i samotný rozmačkaný banán nebo nastrouhané jablko, se kterým je také výborná. A jako doplněk mám ráda čokoládu, která se na kaši krásně rozpustí, nebo arašídové máslíčko, kokos, trochu tvarohu na ozdobu, sušenku oreo a další.
Nejčastěji si vařím kaši ovesnou, ale nepohrdnu ani rýžovou, jáhlovou nebo pohankovou. Už dlouho se chystám na klasiku z dětství - krupičnou :)


Dnešní ovesná s banánem a tvarohem uvnitř ♥


Parfait
Pokud nemáte ráno čas na vaření kaše, doporučuji si přichystat tuto lehkou a snadnou snídani, kterou zvládne i ten největší kuchařský nešika :) Parfait je původem z Francie a jedná se o pokrm ve skleničce, ve které se vrství na střídačku jogurt - ovesné vločky/musli - jogurt - ovoce. Jogurt můžete ozvláštnit chia semínky, které namočíte do něj přes noc namočíte :)

Parfait: jogurt s chia semínky, kakaový tvaroh, ovoce


Lívance
Ty v současné době hodně frčí. Ať už banánové, pohankové, mrkvově. Prostě jakékoliv. Nejjednodušší jsou ty banánové, ve kterých stačí smíchat banán a dvě vajíčka a smažíte na pánvi. Stačí dozdobit tvarohem a ovocem a máte hotovo :)

Zde banánové lívance s tvarohem, ovocem a čokoškou ♥


Overnight oats
Taky super věc, kterou si dělám i do školy na svačinku. Necháte přes noc uležet vločky v mléce, jogurtu nebo tvarohu, přidáte ovoce a dobrota je na světě :)


Mugcake
Tuto dokonalost jsem objevila teprve nedávno. Jde vlastně o mini dortík z hrnečku. Super pro dny, kdy máte chuť na koláč nebo buchtu a nechce se vám s tím patlat. Smícháte ingredience, strčíte do mikrovlnky a můžete mlsat! Na youtube najdete plno různých návodů, jak si připravit svůj vlastní mugcake :)

Banánový mugcake politý jogurtem


Míchaná vajíčka
Klasika. Umícháte vajíčka, přidáte nějaké pečivo a zeleninu, popřípadě džus nebo ovoce. Já si vajíčka dávám spíš na večeři, ale ani k snídani nejsou špatná.


Samozřejmě nezapomeňte na pitný režim! Ten je po ránu obzvlášť důležitý. Doporučuje se hned po probuzení vypít sklenici vody s citrónem, který také nastartuje metabolismus.

Banánová jáhlová a k tomu kakaový tvaroh <3


Breakfast wishlist

Teď vám ukážu, jaké snídaně chci v nejbližší době zkusit a vy se můžete také inspirovat. Nápady jsem našla na youtube na kanálu breelovesbeauty.Je to moc milá slečna a hlavně má plno tipů na zdravý životní styl a zdravých receptů. Stojí za zhlédnutí :)
  • toast s volským okem, salátem, avokádem a kečupem
  • overnight chia almond milk s kokosem a goji
  • káva s čokoládovým mandlovým mlékem (moc kafe nepiju, ale tohle musí být určitě dobrota :)
  • čokoládový mugcake
  • čokoládové banánové lívance
  • dýňovo - banánové lívance
  • dýňové muffiny
  • jablečné pyré s ořechy
  • mandlové smoothie
  • Quinoa a kuskus na sladko
  • tiramisové overnight oats
  • ovesné palačinky
  • oreo cheesecake
  • banánový chlebíček
Banánová ovesná s borůvkami a Milkou, kakaový tvaroh s nektarinkou <3

Užívejte si dnešního sluníčka, běžte ven, načerpejte energii a zítra s chutí zasedněte do lavic!
Já jdu dnes slavit bráškovy narozeniny! Je mu pět let, takže se to neobejde bez pořádné oslavy, bálónků a dortů :) Dort vám určitě v nějakém článku ukážu :)


17 komentářů:

  1. Luciii co mi to děláš!! :( takový chutě! vypadá to parádně...jinak taky mám pocit jako bych ve druhák snad maturovala, alespoň nám to furt na gymplu říkají, "tohle budete potřebovat u maturity" "tohle nezapomeňte" "budete si muset vybírat semináře na příští rok" atd., plno písemek..no hrozny :D ale ty snídaně aspoň ten den zpříjemňují :) na dort se těším až ukážeš :) a vyřiď bráškovi vše nejlepší ode mě a aby nezlobil sestřičku :P :D

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Jop, o psychice je to hodně... Ale já už jsem tu sebekontrolu měla a mám jí, vím to snad, ale prostě jsem si moc povolila... Teď už to snad bude lepší:) Učit už jsme se docela začali:) Máš krásné fotky

    OdpovědětVymazat
  3. No skola... Me teror zacne od zitrka xD super tipy!:) ja kdysi nesnidala, pak jsem zacala, nejake mysli a tak:-) a pak slane snidane a ted sladke:3 a nebo, co mi daji na intru xD
    Jo, myslo Mambo, to mam taky rada, ale nebylo to tu:/ xD dekuji:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Koukám, jaké chutné snídaně plánuješ,tak snad ti výjdou. :)
    Mě škola ještě nezačala, já jen mám zatím samé zařizování. ;)
    Moc pěkně jíš, u tebe vždy, když i vidím foto, tak mě to o to více láká.

    www.una-vez-mas-la-anorexia.blog.cz
    www.fitzdravyzivot.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. jeee, konečně článek ;) máš krásné fotky a takový "wishlist" si taky dělám a to hlavně abych věděla co mám spotřebovat :D jinak snídaně mám taky moc ráda.. s tou školou ti to věřím, my se taky každý rok hned od druhého dne učili, já teď trénuju akorát němčinu a mám ještě týden volno a pak do německa :)

    www.happynadhealthydiary.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jdu na tvůj blog a koukám, že ses přestěhovala! :D každopádně tu to máš krásné :) Snídaňový speciál je skvělý článek, moc se mi to líbí, ty snídaně vypadjí skvěle. Určitě je to nejdůležitější jídlo dne, já když se nenasnídám, celý den je mi špatně. Bohužel mi nechutnají takřka všechny kaše, až na krupičnou :)

    OdpovědětVymazat
  7. parfait a oveska <3 tyhle dvě snídaně střídám a do jinývh se mi ani moc nechce, i když k mugcaku se odhodlávám už dlouho :D

    OdpovědětVymazat
  8. taky mám moc ráda ovesnou kaši :) a lívance a..prostě skoro všechny sladké snídaně :D

    OdpovědětVymazat
  9. U nás se první týden skoro nic nedělo a teď jsem nemocná takže netuším :-/ ale vstávání je zabijačka :-/ koukám že ses o těch snídaních pěkně rozepsala... já se snídaněmi končím u kašiček, ale většina těch dobrot mi jede, některé jsou na mě moc složité, ale naházet všechno možný do jogurtu dělám i tak a ani nevím že se to nějak jmenuje kromě mého označení mišmaš xD seš dobrá že si všechny ty názvy pamatuješ :-) nicméně taky radši snídám sladce než slaně :-) a závidím že tě k tomu vedli odmala, já se k tomu dokopala až se začátkem snahy o zdravý životní styl :-) nicméně mé ranní pití... ano, bývalo to nezdravé kafíčko, protože to prostě probere, takže teď je to totéž bez kofeinu xD z vody s citronem se mi rozleptávají zuby, takže pro tenhle účel vyhledávám spíš zelený čajík xD
    PS: taky jsem už na blogspotu -)

    OdpovědětVymazat
  10. Taky jsme se začli učit hned v úterý, ale máme to asi stejný, nastoupila jsem teď do druháku a hned jak kdyby vůbec prázniny nebyly, prostě slova učitelek alá "máme toho na tenhle rok hodně..." a už se šrotíme. Jinak snídaně vypadají výborně, akorát já jsem po ránu docela flákač, takže si nedokážu představit, jak bych se s něčím vyvařovala, proto k snídani preferuju obyčejné ovoce, poněvadž, když nestíhám, čapnu do ruky banán a jím ho cestou do školy :D
    ovesné palačinky miluju, ty zkus stoprocentně, vždycky si na něj dám nějaký sladký domácí džem a mohla bych jich sníst tunu, ale vážně doporučuji! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Jojo, fakt je to davové šílenství a na blogspotu je už každej xD já sem šla jednak aby mi na blog už nelezla ta N. ani případně nikdo jiný a taky se mi tam líbilo že se to dá všechno líp nastavit, design, písmo, menu a můžu si vás hlídat a vidět kdy kdo přidával článek :-) takže jsem prostě tady :-) v nemocnici byla maminka, možná to nebylo dostatečně zřejmý, ale mě to tak přišlo a víc jsem se rozepisovat nechtěla, nerada na to vzpomínám, nicméně když už se ptáš, měla rakovinu :-/ ale už je v pohodě :-) my měli psy celý život, ale po smrti minulého rodinka řekla nikdy více a musel nastoupit můj přesvědčovací um xD

    OdpovědětVymazat
  12. Máš moc krásné snídaně! :D Dostala jsem i hlad :D Taky miluju kaše, poslední rok si je vařím téměř denně, když mám čas, tak je vyměňuju za různé lívanečky, palačinky nebo wafličky:)

    http://mywaytofitness.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  13. Hold, je to cigánské a opilecké město xD Mě to psani všemi 10 nebaví, i tak píšu rychle xD Croissant někdy zkusit musíš! xD

    OdpovědětVymazat
  14. Taky jsem javorový sirup asi půl roku odkládala, ale pak jsem si říkala, že když už platím to poštovné, tak ho tam plácnu, ať to stojí za to :DDD A nelitovala jsem :) Cena sice děs a hrůza, ale tipuju, že vydrží dost :)) Jooj, máslíčko jenom třikrát týdně, to by byla challenge :D Stal se ze mě hotový závislák, bohužel (bohudík?!) :D

    http://mywaytofitness.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  15. Ovesný kaše miluju! :3 Ted se to snažím obměňovat a vařit si i jiné snídaně a tak kašičky mívám jen tak 3x do týdne.. Co si budeme nalhávat - chybí mi :( musím je jíst častěji! nejlíp každý den..:D jáhlovou jsem zkoušela a vůbec mi nechutnala! můžu se zeptat, jak ji připravuješ? já ji vařila stejně jako ovesnou..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáhlovou připravuji úplně stejně jako ovesnou. To znamená, že navážené jáhly zaliju vodou asi dva cm nad ně, chvíli vařím a když začíná houstnout, přilévám po trochách 250 ml mléka. Méně mléka v kaši nemám ráda, musí být prostě těch 250 ml :D A vařím do zhoustnutí, ochutím namačkaným banánem, nazdobím a může se jíst :)

      Vymazat
  16. Prečo ja takéto veci pozerám večer pre spaním? Ach mňam :D

    Poď ku mne na GIVEAWAY
    Nika

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! Přeji hezký den ;)